Na NXT

Na het vmbo

Het vmbo is een voorbereidende beroepsopleiding. Na het vmbo ben je nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. Demeeste leerlingen die het vmbo hebben afgerond, gaan naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) om een vak teleren. Er zullen ook leerlingen zijn die ervoor kiezen om na de gemengde- of theoretische leerweg door te stromennaar het havo. Leerlingen van de gemengde-of theoretische leerweg die eindexamen hebben gedaan in zevenvakken, mogen dan zonder voorwaarden doorstromen (volgens de kaderbrief van OCW over doorstroom vmbo-havo,11-01-2017).

Het mbo heeft opleidingen op 4 niveaus. Voor elk mbo-niveau gelden verschillende toelatingseisen. Ook de opleidingsduur verschilt.

De entreeopleiding (niveau 1)

De entreeopleiding (niveau 1) is bedoeld voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding. Deze entreeopleiding bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt of op doorstroming naar een mbo-2-opleiding. De opleiding duurt één jaar.

De basisberoepsopleiding (niveau 2)

De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Het bereidt leerlingen voor om uitvoerende werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld kok of autotechnicus. Vooropleiding: de basisberoepsgerichte leerweg.

De vakopleiding (niveau 3)

De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar. Leerlingen leren hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als verzorgende en eerste monteur. Vooropleiding: de kaderberoepsgerichte-, gemengde- en theoretische leerwegen aan het vmbo.

De middenkaderopleiding (niveau 4)

De middenkaderopleiding duurt maximaal 3 jaar. Voor sommige opleidingen geldt een maximum van 4 jaar. Leerlingen leren hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als filiaalbeheerder en activiteitenbegeleider. Leerlingen die deze opleiding afronden, kunnen verder studeren aan het hbo. Vooropleiding: de gemengde- en theoretische leerwegen. Mbo niveau 4 is voor sommige leerlingen met een kaderberoepsgericht diploma ook mogelijk.

De specialistenopleiding

De specialistenopleiding is bedoeld voor leerlingen die al een vakopleiding (niveau 3) hebben gevolgd. De specialistenopleiding duurt dan nog 1-2 jaar.

Deze informatie en meer is te lezen op de website: www.rijksoverheid.nl.

Lerende organisatie

Als team zoeken wij samen met onze leerlingen naar gelijke kansen in een cultuur van hoge verwachtingen en productief gedrag. Een gezonde schoolcultuur stimuleert de professionele zingeving, de diepere wil om het verschil te maken voor alle leerlingen en schept de mogelijkheid voortdurend te reflecteren op wat er nodig is om leerlingen te laten klimmen op de schoolladder.

Belangrijke bouwstenen voor effectief ‘klimgedrag’ op de schoolladder [1]

1. Hoge positieve verwachtingen onder docenten van hun leerlingen; Het innerlijke geloof in het eigen kunnen van de individuele docent/ ondersteuner.

2. Een gezamenlijk geloof in elkaars kunnen binnen het docententeam.

3. Het innerlijke geloof in het eigen kunnen van de individuele leerling.

Professionalisering bij docenten vraagt om een lerende organisatie. Onze focus is dit jaar gericht op collectief switchen en klimmen. De meest fundamentele katalysator is het systematisch organiseren van succeservaringen. Ons onderwijsprogramma laat stapsgewijs zien hoe leerlingen veerkrachtigheid kunnen ontwikkelen. We versterken het innerlijke geloof in het eigen ‘klimproces’. De docent schept de condities voor leerlingen zodat zij uiteindelijk zelf durven te klimmen, met andere leerlingen, omdat ze via de interacties met hen tot leren komen.Ons onderwijs wordt beter doordat de collega’s in alle lagen van de organisatie samenwerken, leren en vernieuwen. Alle medewerkers dragen bij aan de schoolontwikkeling. De kwaliteit van onze team is bepalend voor de kwaliteit van ons onderwijs. De persoonlijke ontwikkeling van het team en de schoolontwikkeling worden met elkaar in verbinding gebracht. Elke medewerker onderzoekt zijn/haar eigen praktijk, altijd in directe relatie met het onderwijs voor onze leerlingen.

[1] vgl. Hattie, 2008).

Resultaten

Overgang, doorstroom en examens

De meetlat voor het schoolsucces wordt ons door de Inspectie van het onderwijs gegeven.

Het afgelopen schooljaar 2021-2022 was ons slagingspercentage voor alle niveaus samen 98%.

De resultaten over de overgang, doorstroom en de examenresultaten kunt u vinden op: scholen op de kaart

Voortijdig schoolverlaters (vsv)

De focus in Nederland ligt op het voorkomen van schooluitval. Hierover zijn nationale doelstellingen vastgesteld. De

scholengroep NUOVO werkt actief aan het terugbrengen van het aantal leerlingen dat de school zonder diploma of

startbekwaamheid verlaat.

Resultaten NXT Maarsbergen
Schoolsoort
Cursusjaar
Aantal Leerlingen
Slagingspercentage
VMBO – (G)T
2020/2021
20
95,00%
VMBO – (G)T
2021/2022
23
95,65%
VMBO – (G)T
2022/2023
48
95,59%
VMBO - B
2020/2021
18
100,00%
VMBO – B
2021/2022
23
95,65%
VMBO - B
2022/2023
37
100,00%
VMBO - K
2020/2021
39
100,00%
VMBO – K
2021/2022
54
100,00%
VMBO - K
2022/2023
87
100,00%